Palatul Copiilor din Cluj-Napoca a fost înființat în anul 1951 sub denumirea de Palatul Pionierilor, denumire care s-a modificat apoi, devenind Casa Pionierilor si Șoimilor Patriei. Dupa 1989 unitatea s-a numit Clubul Copiilor si Elevilor, iar din 1992 a devenit Palatul Copiilor.

Unde ne găsiţi

Palatul Copiilor este situat în centrul municipiului Cluj-Napoca (strada Republicii nr.23), având filiale în cartierul Măraști (strada Fabricii de Zahar nr.49), precum și în zona Munților Apuseni, în comunele  Băișoara și Caps-Valea Ierii.  Palatul Copiilor are în subordine administrativă și financiară Cluburile Copiilor din orașele Dej, Gherla, Turda, Câmpia-Turzii și Huedin.

Finanțarea procesului educațional este asigurată de Ministerul Educației Naționale, prin Inspectoratul Școlar Județean, și prin resurse extrabugetare. Manifestările organizate de Palatul Copiilor beneficiază și de sprijinul substanțial al comunitatii locale, precum și de cel al organismelor guvernamentale și nonguvernamentale.

Dezvoltarea unității este posibilă, pe de o parte, datorită adaptării la opțiunile elevilor, părinților și ale comunității locale și, pe de altă parte, datorită faptului că participarea la activități este gratuită, ceea ce contează enorm în situația economică a României de astăzi. Mulțumim și pe această cale comitetelor de parinți ale cercurilor (constituite în Asociația de părinți a Palatului Copiilor) care sprijină creșterea calității laturii practice a activităților didactice.

Programul activităților și media de vârstă a elevilor

Toate cursurile sunt la zi și sunt structurate în 50 de cercuri, fiecare cu un anumit număr de grupe. Activitatile din Palatul Copiilor se desfăşoară în general după-masa (în funcție de programul de școală al elevilor), precum și sîmbata și -partial- în timpul vacanțelor școlare.
Numărul de elevi la cercuri este aprobat de M.E.N., prin Regulamentul de funcționare al Palatelor și Cluburilor Copiilor, și cuprinde între 5 elevi/grupa (pentru instrumente muzicale) și 15-20 de elevi/grupa (în ansamblurile folclorice și de dansuri). Vârsta elevilor noștri este cuprinsă între 5 si 18 ani, în concordanță cu specificitatea activităților de cerc; grupele se formează ținand cont atât de criteriul omogenității de varstă cât și de cel al nivelului (numărul de ani de când frecventează cercul), respectiv: începatori, avansați și performanță.

Baza materială vezi aici

Acest aspect constituie una dintre preocupările majore ale Consilului de Administrație, în vederea imbunatățirii continue a dotărilor. În prezent ea se constituie din:
– 6 cabinete, 5 laboratoare, 8 ateliere și 8 sali de gimnastică, balet, aerobic și judo;
– 2 laboratoare de informatică, cu acces la Internet;
– o sală de forță;
– teren de tenis în aer liber;
– baze turistice la Băișoara si Caps-Valea Ierii;
– pârtie de schi iluminată (150 m) și instalație de zapadă artificială – filiala Bășsoara
– bazin de înot acoperit

Competiții naționale – organizate pâna în prezent

– Festivalul Național „Serbările Zăpezii” -13 ediții
– Concurs Național „Cupa Palatului Copiilor la karate” – 6 ediții
– Festivalul Național de Teatru pentru liceeni „Teatru Fest” -6 ediții
– Concursul Național de Cultură și civilizație „Împreuna intr-o Europa unită” -7 ediții
– Concursul Național de Modelism și zmee „Festivalul zmeelor” -14 ediții
– Concursul Național de dans „Fantezii în pasi de dans” -2 ediții

Manifestări anuale organizate în colaborare cu ISJ Cluj și comunitatea locală

– Zâmbet de copil – 1 iunie
– Iarna Copiilor – spectacolele sărbătorilor de iarnă
– Expoziții de arte plastice
– Participări la spectacole și evenimente locale în calitate de invitați
– Serii de tabară organizate în Cabana Copiilor Băișoara și Cabana Caps-Valea Ierii,  cu diverse profiluri: învățarea schiului, engleză, germană, franceză, muzică, arte plastice, grafică, ecologie, dansuri, sport.

palatulConducerea

Director
Prof. Valentin Claudiu Cuibus
Director adjunct
Prof. Dr. Lenuța Mirela Chiș
Administrație
Mădălin Dobrescu

Contact

Oras: Cluj Napoca,

Strada: Republicii, nr. 23,

Tel: 0264 595765

Fax: 0264 596240

webdesign:  mihaivladguta.eu