Go

Profesor: Ginguta George

O legenda despre aparitia GO-ului spune ca acesta a fost inventat de catre un mare imparat chinez pentru dezvoltarea intelectuala a fiului sau, care era neatent si indisciplinat, ca o metoda de a-l ajuta sa devina un bun conducator.

Practicarea GO-ului dezvolta gandirea analitica, antreneaza memoria si stimuleaza imaginatia. Copilul are mintea in formare iar jocul ii ofera mereu noi situatii la care trebuie sa se adapteze, contribuind astfel la formarea de noi sinapse. De aceea, GO-ul creste capacitatea de concentrare, atentia si rezistenta la efort intelectual a scolarului.

In zilele noastre, Go-ul este din ce in ce mai putin privit ca un simplu joc si, in tot mai multe scoli si universitati din intreaga lume, este studiat ca mijloc complementar in dezvoltarea unei gandiri strategice structurate, cu aplicatii practice in economie, finante, management, marketing, matematica si programare.

Jocul de GO este o arta martiala, solicitand disciplina si spirit combativ in egala masura. Acestea se potenteaza si se echilibreaza reciproc. GO-ul stimuleaza spiritul competitional, dar, in acelasi timp, educa in spiritul respectului pentru ceilalti.
Echilibrul de pe tabla de GO se transfera in personalitatea celui care-l practica. Conditiile de joc oferite de piesele si de regulile jocului te pun din start in pozitie de sanse egale cu adversarul. Esti nevoit sa respecti drepturile adversarului, iar ca sa il intreci, trebuie sa intelegi cum gandeste si ce planuri are si sa te pui tot timpul in locul lui. Daca il subestimezi, vei pierde. Respectul apare in mod natural.
Practicarea GO-ului presupune o anumita eticheta, un cod de conduita bazat pe respect fata de adversar si pe respectul de sine: respectandu-i pe ceilalti te respecti pe tine.

Lectii de viata pe care ni le ofera GO-ul:

 • Sa privim imaginea de ansamblu si sa nu ne lasam consumati in detalii.
 • Ca viata este plina de schimbari, deoarece totul are un cost.
 • Sa invatam din infrangeri si sa mergem mai departe.
 • Sa punem siguranta inaintea poftei de a avea mai mult. In GO lacomia se plateste rapid si fara exceptie. Este una dintre cele mai usor de insusit lectii din practicarea GO-ului.
 • Sa privim in viitor si sa planificam.
 • Ca disciplina si coerenta in actiune ne ajuta sa compensam, in multe situatii, lipsa talentului.
 • Sa ne bucuram de oportunitati atunci cand apar si sa nu le ratam, dar sa nu ne bazam si in viitor pe ele.
 • Sa nu fim aroganti atunci cand castigam, dar nici sa nu ne judecam prea aspru atunci cand pierdem. In GO, ca si in viata, nu putem fi de fiecare data pe primul loc.
 • Ca orice greseala se plateste – imediat sau in timp.
 • Ca este nevoie sa ne cunoastem limitele si sa formulam asteptari realiste.
 • Ca in tot ceea ce facem este nevoie de echilibru.

festivitatea de premiere GO

 

webdesign:  mihaivladguta.eu